superfoods – czym są i czy warto zwracać na nie uwagę?
Spotkałaś się kiedyś z pojęciem SUPERFOODS? Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na ich temat to zostań ze mną.
Razem spróbujemy odpowiedzieć sobie na pytanie tytułowe : ” superfoods – czym są i czy warto zwracać na nie uwagę?”
Zacznijmy sobie od konkretów.
Superfoods to nic innego jak nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego. Jest bogata w składniki korzystnie działające na nasz organizm. Wprowadzone do naszej codziennej diety pomogą dbać o niezbędne aminokwasy, witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze.
ciekawostka: pierwszymi produktami uznanymi za superfoods były banany.
Sam termin ‘superfoods’ nie został wcale wymyślony przez dietetyków. Ta nazwa powstała w okolicach I wojny światowej i została wykorzystana w strategii marketingu żywności.
United Fruit Company zainicjowała bardzo entuzjastyczną kampanię reklamową.
Reklamowali praktyczność bananów w codziennej diecie.
Dlaczego akurat banany?
Są tanie, pożywne, łatwostrawne, łatwo dostępne a dodatkowo zamknięte w naturalnym opakowaniu. Brzmi jak idealny produkt do reklamowania prawda?
Popularność tego terminu swój peek miała wtedy, kiedy zaczęto się nim posługiwać m.in w czasopismach lekarskich. Lekarze bowiem opublikowali wtedy swoje odkrycia dotyczące ‘diety bananowej’ w leczeniu schorzeń takich jak celiakia lub cukrzyca.
United Fruit Company nie zastanawiając się za długo uwzględniła powyższe korzyści zdrowotne w swoich materiałach.
Popularna prasa obnosiła się nagłówkami o bananach i tak zaczął rosnąć szał na dietę bananową.
Duża część osób postrzega jedzenie jako lekarstwo spożywając określone produkty, aby zapobiec problemom zdrowotnym.
Nic więc dziwnego, że owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste często są na najwyższych listach superfoods.
Według badań Mintel w samym 2015 roku zanotowano 36% wzrost liczby wprowadzonych na rynek nowych produktów żywnościowych i napojów z określeniami „superfood”, „superfruit” lub „supergrain
Komosa ryżowa, nasiona chia i jarmuż cieszyły się stałym wzrostem sprzedaży w 2017 roku.
Najnowsza lista 13 najpopularniejszych składników w zakresie żywności i napojów obejmuje też białko grochu, algi, imbir, kurkumę, matchę, owies, jęczmień i ciecierzycę.
Superfoods są często pożywne, ale termin ten jest bardziej przydatny do zwiększania sprzedaży niż do dostarczania optymalnych wartości żywieniowych.
Minusem superfoods jest to, że sam tytuł i jego popularność może doprowadzić do tego, że ludzie skupią się na kilku konkretnych produktach spożywczych, zamykając ich spojrzenie na inne pożywne opcje, które nie są tak spopularyzowane.
Różnorodność w diecie jest bardzo ważna. Więc tak, poznaj poszczególne potrawy i naucz się je wybierać, przygotowywać i cieszyć się nimi – ale nie rozpraszaj się najnowszym przereklamowanym jedzeniem. Zamiast tego skup się na stworzeniu talerza pełnego różnych zdrowych i aromatycznych produktów.
To na koniec odpowiedzmy sobie na to tytułowe pytanie. ‘superfoods – czym są i czy warto zwracać na nie uwagę?’
Czym są już doskonale wiemy ale czy warto zwracać na nie uwagę? Według mnie tak ale nie warto być się nimi zaślepiać. Dbajmy o to, aby jeść różnorodnie, zdrowo i dostarczać naszemu organizmowi to czego potrzebuje. Nie zapominajmy też o tym jak ważna jest woda w naszej codziennej diecie oraz ruch, który często schodzi na dalszy plan.
superfoods – czym są i czy warto zwracać na nie uwagę?
superfoods – czym są i czy warto zwracać na nie uwagę?
Spotkałaś się kiedyś z pojęciem SUPERFOODS? Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na ich temat to zostań ze mną.
Razem spróbujemy odpowiedzieć sobie na pytanie tytułowe : ” superfoods – czym są i czy warto zwracać na nie uwagę?”
Zacznijmy sobie od konkretów.
Superfoods to nic innego jak nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego. Jest bogata w składniki korzystnie działające na nasz organizm. Wprowadzone do naszej codziennej diety pomogą dbać o niezbędne aminokwasy, witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze.
ciekawostka: pierwszymi produktami uznanymi za superfoods były banany.
Sam termin ‘superfoods’ nie został wcale wymyślony przez dietetyków. Ta nazwa powstała w okolicach I wojny światowej i została wykorzystana w strategii marketingu żywności.
United Fruit Company zainicjowała bardzo entuzjastyczną kampanię reklamową.
Reklamowali praktyczność bananów w codziennej diecie.
Dlaczego akurat banany?
Są tanie, pożywne, łatwostrawne, łatwo dostępne a dodatkowo zamknięte w naturalnym opakowaniu. Brzmi jak idealny produkt do reklamowania prawda?
Popularność tego terminu swój peek miała wtedy, kiedy zaczęto się nim posługiwać m.in w czasopismach lekarskich. Lekarze bowiem opublikowali wtedy swoje odkrycia dotyczące ‘diety bananowej’ w leczeniu schorzeń takich jak celiakia lub cukrzyca.
United Fruit Company nie zastanawiając się za długo uwzględniła powyższe korzyści zdrowotne w swoich materiałach.
Popularna prasa obnosiła się nagłówkami o bananach i tak zaczął rosnąć szał na dietę bananową.
Duża część osób postrzega jedzenie jako lekarstwo spożywając określone produkty, aby zapobiec problemom zdrowotnym.
Nic więc dziwnego, że owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste często są na najwyższych listach superfoods.
Według badań Mintel w samym 2015 roku zanotowano 36% wzrost liczby wprowadzonych na rynek nowych produktów żywnościowych i napojów z określeniami „superfood”, „superfruit” lub „supergrain
Komosa ryżowa, nasiona chia i jarmuż cieszyły się stałym wzrostem sprzedaży w 2017 roku.
Najnowsza lista 13 najpopularniejszych składników w zakresie żywności i napojów obejmuje też białko grochu, algi, imbir, kurkumę, matchę, owies, jęczmień i ciecierzycę.
Superfoods są często pożywne, ale termin ten jest bardziej przydatny do zwiększania sprzedaży niż do dostarczania optymalnych wartości żywieniowych.
Minusem superfoods jest to, że sam tytuł i jego popularność może doprowadzić do tego, że ludzie skupią się na kilku konkretnych produktach spożywczych, zamykając ich spojrzenie na inne pożywne opcje, które nie są tak spopularyzowane.
Różnorodność w diecie jest bardzo ważna. Więc tak, poznaj poszczególne potrawy i naucz się je wybierać, przygotowywać i cieszyć się nimi – ale nie rozpraszaj się najnowszym przereklamowanym jedzeniem. Zamiast tego skup się na stworzeniu talerza pełnego różnych zdrowych i aromatycznych produktów.
To na koniec odpowiedzmy sobie na to tytułowe pytanie. ‘superfoods – czym są i czy warto zwracać na nie uwagę?’
Czym są już doskonale wiemy ale czy warto zwracać na nie uwagę? Według mnie tak ale nie warto być się nimi zaślepiać. Dbajmy o to, aby jeść różnorodnie, zdrowo i dostarczać naszemu organizmowi to czego potrzebuje. Nie zapominajmy też o tym jak ważna jest woda w naszej codziennej diecie oraz ruch, który często schodzi na dalszy plan.
A ty co myślisz o superfoods?
bibliografia:
link link link